Chardonnay

Chardonnay

  • Dinja, grejpfrut, ananas, zelena jabuka
  • Puter, lešnik

Sigurno najpoznatija i najpopularnija sorta Chardonnay (Šardone). To je klasična burgundska sorta koja se probila u sam vrh svetske popularnosti i rasprostranjenosti.

U poslednjim godinama dvadesetog veka beleži skoro neverovatnu ekspanziju širom sveta. Pojavljuju se klubovi ljubitelja ovog vina i skoro da nema čak i povremenog konzumenta vina koji nije imao priliku da proba neku od ekspresija ovog grožđa.

Sorta je laka je uzgajanje, dobro podosi hladnije klime, ali može izgubiti na kiselinama ako se kasno bere u toplijim predelima, što rezultira vinima bez strukture, svežine i definicije.

Burgundija je sortin duhovni dom i bez sumnje najbolja svetska suva vina dolaze iz apelacija “Chablisa” i “Côte D’Ora”. Sorta se takođe upotrebljava u izradi šampanjaca kojima daje strukturu i finesu.

Vrlo je popularna u Kaliforniji i Australiji, te je raširena i u Čileu, Južnoj Africi i Novom Zelandu. Tipične karakteristike sorte su kremasta struktura i slatkasti ukusi koji podsećaju na tropsko voće kada vino dolazi iz toplijih predela, ili arome citrusnih plodova, breskve, zelene jabuke, mineralne arome, kremen i vanile kad je reč o hladnijim krajevima. Vino dobro sazreva i odlično se slaže sa hrastom od koga poprimi plemenite tonove vanile, putera i tosta.

Chardonnay sjajno ide uz jastoge i škampe, ostrige, ribu pripremane u jačem sosu, thai hranu, kao šampanjac uz japansku, kinesku, artičoke i sl.

Copyright © Belgrade Wine Society. vrh strane