O sortama grožđa

Opšte je poznato da se sva vina sveta dobijaju od grožđa osim nekih iznimaka poput nekih vrsta voćnih vina ili nekih nekorektnih pokušaja prevara i obmana sa kojima se možemo sresti ako nam vodič pri kupovini vina bude samo niska cena.

I kao što ste to verovatno čuli već, mesto rađanja velikih vina je vinograd i naravno glavni uslov je dobar i kvalitetan rod vinove loze, odnosno grožđe.

sorte

Na svetu postoji pravo mnoštvo sorti a u ovde bi pomenuli samo one najčešće, da ne kažem najvažnije, sorte od kojih se pravi danas najveći deo nama poznatih vina. Razlog je prost, danas se pominje oko 24,000 različitih imena za sorte grožđa, od kojih samo 5,000 predstavlja različite sorte, a ostala imena se u stvari koriste za iste sorte u zavisnosti od toga gde se gaje. Od tih 5,000 sorti samo oko 150 se gaje u komercijalno značajnijim količinama.

Da bi naučili da bolje razumemo vino najvažnije je da shvatimo kakve osobine dobija od različitih sorti grožđa. Cabernet Sauvignon, Merlot i Zinfandel su sve crvene sorte grožđa, ali vina koja daju imaju potpuno različite karaktere i osobine. Čak i iste sorte kada se uzgajaju u različitim regionima i uz korišćenje različitih vinarskih tehnika daju potpuno različita vina, ali uvek pokazujući sortnu notu i osobenost. Muskat na primer uvek pokazuje začinske karaktere i aromu grožđa, Sauvignon Blanc biljne note, Zinfandel nas podseća na strari dobar pekmez, ali takođe nosi i arome bibera i crnog bobičastog voća. Cabernet Sauvignon kroz svoja vina odaje mirise šljiva, crne trešnje a ponekad i mente. Razumevanje šta grožđe može da nam pruži u vinu i kakav kvalitet da nam da je osnova potpunog razumevanja vina.

Sve sorte grožđa na svetu su deo dve velike familije “Vitis Vinifera” i “Vitis Labrusca.” Vitis Vinifera predstavlja sve evropske i nama poznate sorte grožđa i najveći deo svetskih vina se dobija upravo od članova ove velike familije. Vitis Labrusca je severnoamerička divlja vinova loza i jednako važna u svetu vinarstva, jer da nije nje, verovatno danas ne bi imali priliku da uživamo u velikim vinima. Veliki, ustvari najveći deo svih sorti je nakalemljen na koren ove familije vinove loze.

Copyright © Belgrade Wine Society. vrh strane