Korpa
0,00  din

Roboti dolaze u vinograd i prskaju grožđe bolje i brže od ljudi

YANMAR YV01 robot

Roboti stižu svuda pa čak i u vinograd. U tom smislu vam donosimo vest da je prošlog meseca firma YANMAR predstavila svog novog robota za vinograde pod nazivom YV01.

Dizajniran za proizvođače vina kako velike tako i male, YV01 je autonoman robot za prskanje vinove loze koji može da se penje i spušta po padinama, a jednostavno se pomera iz jednog vinograda u drugi u manjem kamionu ili prikolici.

Robot poseduje napredni sistem prskanja grožđa koristeći tačno onoliko tečnosti koliko je potrebno. Takođe, može da radi u vinogradima sa uskim puteljcima i pre svega se preporučuje u vinogradima sa nižom vinovom lozom.

YANMAR tvrdi da YV01 ne samo da olakšava posao vinogradarima nego i dovodi do povećanja produktivnosti i smanjenja troškova prskanja kao i tečnosti za prskanje grožđa. Za ovo poslednje je zadužen pomenuti napredni sistem prskanja koji štedi tečnost uz ravnomerno prskanje vinove loze, pritom dopirući i do listova do kojih je teško doći standardnim, ručnim prskalicama.

Ipak ono što čini YV01 zanimljivim je njegova autonomonost u radu. Naime, uz pomoć GPS i drugih senzora u stanju je radi i bez ljudske kontrole — koja je takođe moguća ukoliko je to potrebno.

YV01 je još uvek u fazi testiranja, dok se početak prodaja očekuje naredne godine.

Zanimljivosti
Prethodni članak
Roboti dolaze u vinograd i prskaju grožđe bolje i brže od ljudi
Naredni članak
O sortama grožđa
zabrana prodaja alkohola maloletnim licima Zabranjena je prodaja alkohola maloletnim licima. Prekomerno konzumiranje alkoholnih pića dovodi do ozbiljnih zdravstvenih rizika.