Korpa
0,00  din

Problemi i mane sa vinom u bocama

vina u bocama

U ovom tekstu ćemo se baviti mogućim problemima sa vinom u bocama.

Delovi pampura u boci vina: Ovo ne treba da nas zabrinjava. Vino treba dekantirati, ili delove pampura izvaditi iz vina ukoliko smo već vino sipali u čašu. Do problema je došlo usled nestručnog otvaranja boce ili lošeg otvarača. Ponekad ovaj problem nastaje usled otvaranja veoma starih vina, kade je i pampur dosta oštećen vinom iz boce i ovaj problem je neizbežan. Vino u boci usled ovog problema nije negativno efektovano aromama pampura i u njemu se može uživati. Sam pampur u boci ima i svoj rok trajanja, koji u proseku iznosi oko 25 godina nakon čega se isti menja u sredini bez prisustva kiseonika.

Sedimentacija: Pojedina starija vina usled dužeg negovanja i odležavanja u bocama, dobijaju talog ili sedimentaciju. Ova vina treba dekantirati pre uživanja.

Boja taloga na ivicama boce: Poneka jaka i teška vina iz zemalja sa toplijom klimom, kao i bolje berbe iz hladnijih klima, mogu na boci ostavljati ovakav trag. Ovo je samo početak sedimentacije, tako da je preporučljivo da se ova vina takođe dekantiraju.

Sitni i spori mehurići kod suvih vina: Ponekad kad sipamo suva vina u čašu, u istoj se primećuju sitni mehurići koji nam daju utisak izvetrelih penušavaca. Za vreme malolaktične fermentacije može neplanirano doći do ove pojave. Ova vina mogu se vratiti, ali se može i vakumom za zatvaranje boca ubrzati proces nestajanja mehurića iz nje.

Aroma špargle ili graška: Sauvignon blanc proizveden od prezrelog grožđa, ili previše odležavan u boci. Nije mana vina, samo naredni put obratiti pažnju na berbu.

Aroma kupusa, karfiola ili đubriva: Ovo tehničniki jeste mana vina, međutim pojedina vina kao npr. Burgundy, mogu imati blage prijatne arome koje asociraju na ove. Poznavanjem vina, proizvođača i berbi, vremenom ćemo odstraniti ovu pojavu.

Aroma lista ribizle: Nezrelost grožđa ili previše snažna vina mogu pokazati ovu osobinu. Vina nemaju manu, ali sledeći put vina i proizvođače pažljivije odabrati.

Aroma žvakaće gume ili laka za nokte: Kod belih vina prouzrokovano hladnom fermetacijom, dok kod Crvenih vina Karboničnom Maceracijom. Ovo nije mana vina, ali ukoliko vam ove karakteristike vina smetaju, sledeći put potražite neka druga vina. Često Beaujoalis Nouveau ima ovu karakteristiku.

Aroma zapaljene šibice: Čist dim slobodnog sumpora služi kao zaštita vina. Zavrteti blago čašu sa vinom, ili sipati vino nazad u čašu, kako bi ova aroma brže isparila.

Aroma zapaljene gume: Ozbiljna mana vina prouzrokovana Sumporom i ova mana se naziva Etilmerkaptan. Ova vina se mogu vratiti.

Aroma kartona: Aroma prouzrokovana usled neispiranja čaša za vino iz kartonskih kutija, ili predugog odležavanja vina u starim bačvama. Voditi računa da ne dođe do ponovne greške.

Aroma sira: Mana vina prouzrokovana bakterijom. Ova vina treba vratiti.

Aroma zemlje: Nečisto na mirisu i ukusu, ali se ne može nazvati manom vina. Međutim ova vina se mogu vratiti jer su nekvalitetna.

Aroma tvrdo kuvanih jaja: Sumpor koji je dodat vinu da ga zaštiti od oksidacije u kontaktu sa hidrogenom kreira hidrogen-sulfid, koji ima ovu intezivnu i neprijatnu aromu. Ova vina se mogu vratiti.

Aroma geranijuma: Kod slatkih vina podrazumeva delovanje bakterije, dok je kod Muskatnih vina odraz predugog odležavanja. Ova vina treba vratiti.

Aroma maderizacije: Za sva vina osim za Madeiru, ovo je mana vina jer su vina isparila ili vrela, ili pokazuju obe mane. Ova vina takođe treba vratiti.

Aroma pečuraka: Blaga aroma pečuraka je asocijacija na Pinot Meunier, ali zemljana aroma pečuraka je mana prouzrokovana negovanjem vina. Ova vina treba vratiti.

Aroma buđi ili plesni. Vino ima manu uzrokovanu lošim pampurom. Ova vina treba vratiti.

Aroma belog ili crnog luka: Ozbiljna mana vina uzrokovana etil-alkoholom u delovanju sa hidrogen-sulfidom. Ova mana se takođe naziva Etilmerkaptan. Vina treba vratiti.

Aroma rasola: Mirisna aroma je neprihvatljiva i vino ima manu izazvanu malolaktičnom bakterijom. Ovo vino takođe treba vratiti.

Aroma Sherry-a: Za sva vina osim za Sherry, ovo je mana prouzrokovana oksidacijom. Sva suva vina se pretvaraju vremenom u sirće, dok su Sherry i ostala pojačana vina zaštićena velikim procentom alkohola. Ova vina treba vratiti.

Aroma sirćeta: Vino je skroz oksidiralo i koristi se kao sirće za salatu.

O vinu
Prethodni članak
Kratka istorija vina
Naredni članak
Čuvanje i pravilno hlađenje vina